Honnan jött a görög saláta? Egy faluból, egy napfényes délutánról.

Picture of Trafikpontok
Trafikpontok

A görög „horiatiki” saláta neve annyit tesz: „falusi saláta”. Nem éttermekben született, hanem olívaültetvények között, két kemény munka közti pihenőben. A görög parasztok a legegyszerűbb, legfrissebb alapanyagokból rakták össze: azt ették, amit a föld és a kert adott.

Ez a saláta a mediterrán nyár íze: napérlelte paradicsom, roppanós uborka, lila hagyma, sós feta, fekete olívabogyó, és mindenre koronaként ömlő aranysárga olívaolaj. Nincs benne saláta! Mert a görögök szerint a zöld levelek elvonnák a figyelmet a lényeges ízekről.

Görög saláta recept (4 főre):
🥒 1 kígyóuborka félkarikákra vágva
🍅 4 érett paradicsom cikkekre
1 lilahagyma vékony szeletekre
100 g fekete olívabogyó
🧀 200 g fetasajt nagyobb kockákban vagy morzsolva
4 ek extra szűz olívaolaj
🌿 Szárított oregánó, frissen őrölt bors, kevés só

Tálalás: előbb a zöldségek, rá a feta, olaj, fűszer. Ne keverd túl – a rusztikus tálalás része az élménynek.

Fogj egy villát, és kóstold meg a napfényt. ☀️