Egy kattintás, és lánggal égünk – az öngyújtók szikrázó története

Picture of Trafikpontok
Trafikpontok

Ma egy olyan dologról fogunk mesélni, ami mindannyiunk zsebében lapulhat, és amely nélkül a gyertyafényes vacsorák, születésnapi torták és meghitt esti beszélgetések a teraszon nem lennének ugyanazok. Igen, az öngyújtókról beszélünk!

Egy kis történelem

Az öngyújtók története a 19. század elejére nyúlik vissza, amikor a tudomány és a technológia rohamos fejlődésnek indult. Az első ismert öngyújtót Johann Wolfgang Döbereiner német kémikus alkotta meg 1823-ban, és az eszközt „Dobereiner lámpás”-nak nevezték el.

Döbereiner lámpása egy egyszerű, de zseniális elven működött. A lámpásban található cink és kénsav reakciójából hidrogéngázt állítottak elő. Amikor a hidrogéngáz érintkezett a platinával, az azonnal lángra lobbant. Ez a folyamat azért volt forradalmi, mert nem igényelt külső gyújtóeszközt, mint például a gyufát.

Bár a Dobereiner lámpás nem volt annyira kicsi és hordozható, mint a mai öngyújtók, fontos lépést jelentett az öngyújtók fejlődésében. Az eszköz népszerűsége gyorsan nőtt, és számos európai laboratóriumban és háztartásban használták.

Az öngyújtók fajtái

1. Dörzsölős Öngyújtók: Ezek az öngyújtók egy kis kerék és egy „gyújtókő” kombinációjával működnek. Amikor a kereket megpörgetjük, szikrákat generál, ami felgyújtja a gázt. A Bic és a Zippo néhány ismert márka ebben a kategóriában.

2. Elektromos Öngyújtók: Nincs szükség szikrára vagy lángra. Csak nyomd meg a gombot, és a villamos energia meggyújtja a gázt. Ideális szélben és esőben, ahol a hagyományos öngyújtók csődöt mondanak.

3. Lángszóró Stílusú Öngyújtók: Ezek az öngyújtók egyenes, koncentrált lángot bocsátanak ki, ami tökéletes a gyertyák és a kandallók meggyújtásához.

4. Újratölthető USB Öngyújtók: Zöld alternatíva a hagyományos öngyújtókhoz képest. Egyszerűen töltsd fel őket, és már készen is állsz a használatra!

5. Vintage Öngyújtók: Az öreg iskolás, fém öngyújtók, amelyeket gyakran gravíroznak és örökségként adnak tovább generációkon keresztül.

Az Öngyújtók és Te

Az öngyújtók nem csak a dohányzás eszközei. Ott vannak a kempingezések, a grillezések, a művészi projektek és még sok más tevékenység, ahol nélkülözhetetlenek. Mindig biztonságosan használd őket, és soha ne feledd: a tűz veszélyes, kezeld óvatosan!

Gyere be bármelyik TrafikPontunkba és válaszd ki a neked megfelelő öngyújtót.