Édesszájúaknak különlegesség: Espresso-csokoládé babka

Picture of Trafikpontok
Trafikpontok

Nagy kávérajongók vagyunk a férjemmel is, van otthon kotyogós kávéfőzőnk (nem is akármilyen, idén nyáron szereztem egy igazán különleges Dolce Gabbana Bialettit), nagy darálós automata gépünk és persze kapszulás kávéfőzőnk is. Plusz a pékségben a nagy Faema. Szóval “minden hangszeren játszunk” kávé témában. Szeretjük a kávé illatát, a színét, a crema-ját, szeretjük készíteni és meginni. Ezen kívül rajongok a kávés sütikért, krémekért, kekszekért, így gondoltam kipróbálok egy igazi ebéd utáni kényeztető ízkombinációt.

Hozzávalók egy kb. 500 g-os babkához:

A tésztához:

  • 250 g BL55 búzafinomliszt
  • 100 g tej
  • 50 g kristálycukor
  • 30 g puha vaj
  • 1 tojás
  • 4 g só
  • 15 g friss élesztő

A töltelékhez:

  • 100 g kristálycukor
  • 25 g keserű kakaópor
  • 3 teáskanál instant kávépor

A tészta kenéséhez 80 g puha vaj.

A kisült babkára a végén ráöntünk egy espresso-t.

Elkészítés:

A meglangyosított tejben elmorzsolom az élesztőt és megfuttatom. Én a receptben szereplő cukor mennyiségből egy kiskanállal mindig elveszek és azt is a tejbe teszem, így biztosabban felfut.

A többi hozzávalót közben kimérem, és a vaj kivételével mind az Ankarsrum dagasztótáljába teszem. Kelt tésztához általában a hengerfejet használom, nem a fém dagasztókart (azt kovászos, jobban hidratált fajtákhoz használom inkább). A dagasztógépet elindítom és először 3-4 percig 2-es lassú fokozaton járatom, majd utána további 5-6 percig 4-es fokozaton. A puha vajat az utolsó 4 percben teszem hozzá. A szép, sima, fényes felületű tésztát kiveszem a dagasztótálból, felgömbölyítem, és egy langyos helyen 40-50 percig kelesztem, konyharuhával letakarva. Az Ankarsrum Assistent még mindig a legjobb társam a sütésben.

A lakásban nálunk mostmár hidegebb van, és nap közben nem megy a fűtés, így a tésztát be szoktam tenni a sütőbe úgy, hogy egy 5 percre bekapcsolom 40-50 fokra, majd utána lekapcsolom és ebben, a szobahőmérsékletnél melegebb légtérben kelesztem. A megkelt tésztát téglalap formájúra nyújtom, majd megkenem olvasztott vajjal. Erre szórom rá egyenletesen eloszlatva az előre összekevert kakaós tölteléket, majd az instant kávét. Figyelek rá, hogy a szélekre is menjen bőven.

A tésztát szorosan feltekerem, mint kakaós csigát, majd az így kapott rudat egy éles késsel ketté vágom. A két felet szépen összetekerem, majd sütőformába teszem és kelesztem 40-50 percet.

A babka tetejét tojással megkenem a kelesztési idő elején és a végén. A sütőt előmelegítem 190 fokra (értelem szerűen a tésztát ekkor már kiveszem a sütőtérből), majd 28-35 perc alatt megsütöm a babkát. Amikor még forró, a tetejére locsolom (kanállal rámerve) az espresso-t.

Forrás: https://peklanyleszek.com/2023/11/11/espresso-csokolade-babka/