A Szőlő: Természetes Gyöngyszemünk

Picture of Trafikpontok
Trafikpontok

Szőlő – csupán egy gyümölcs, és mégis annál sokkal több. A kultúrák, a történelem és a gasztronómia sokszínűségében egyaránt helyet kap, és számos előnnyel rendelkezik, melyek között egészségügyi előnyöket és a kulináris élvezeteket egyaránt felsorolhatunk. De mit is kell tudnunk e gyümölcsről valójában?

A szőlőtermesztés a történelem folyamán

A szőlő a történelem során fontos szerepet játszott. A kőkorszaktól kezdve az emberiség kultiválta és értékelte. Az ókori civilizációk, mint például az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak, mind fontosnak tartották a szőlőt, és nem csak élelemként. A bor készítése már több ezer éve az emberi kultúra része, és a szőlőültetvények gazdagság és prosperitás szimbólumaivá váltak. Tudtad hogy egy több ezer éve elsüllyedt görög hajó roncsai között hermetikusan lezárt borospalackokat találtak? Képzelheted milyen komolyan beérhetett a szőlőlé…

Magyarországon is hosszú történelem fűződik a szőlőhöz és a borhoz. A honfoglalást követően az ország területén már az Árpád-kori királyok is fontosnak tartották a szőlészettel és borászattal kapcsolatos tevékenységeket. A középkorban a papság és a nemesség egyaránt érdekelt volt a bortermelésben.

Nem lehet elmenni amellett, hogy Magyarország büszkélkedhet néhány európai hírű borvidékkel. A Tokaji borvidék, ahol a világhírű aszú és furmint készül, több száz éve a borászat ékköve. A Balaton-felvidék, a Villányi és a Szekszárdi borvidék is mind-mind sajátos karakterrel és tradícióval rendelkezik, amelyek a magyar borok sokszínűségét és minőségét képviselik.

A szőlő fogyasztás egészségre gyakorolt a hatásai

A szőlő nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Tele van antioxidánsokkal, különösen resveratrollal, mely segíthet a szívbetegségek megelőzésében és a gyulladás csökkentésében. Ezenkívül a szőlő magas vitamintartalommal rendelkezik, különösen C- és K-vitaminban gazdag.

Magyarország szőlőtermesztési hagyományaihoz szorosan kapcsolódnak azok a különleges szőlőfajták, melyek az évszázadok során itt alakultak ki vagy váltak népszerűvé. Néhány kiemelkedő és jellemző magyar szőlőfajta:

 • Furmint: A Tokaji borvidék talán legismertebb fajtája. Komplex és karakteres borok alapja, különösen az aszúké.
 • Hárslevelű: Szintén a Tokaji borvidék gyöngyszeme, virágos és gyümölcsös aromáival tűnik ki.
 • Kékfrankos: Magyarország legelterjedtebb vörösszőlő fajtája, mely kiegyensúlyozott, gyümölcsös borokat ad.
 • Kadarka: Történelmi jelentőségű fajta, mely a Bikavér egyik alapját képezi.
 • Juhfark: A Somlói borvidék jellemző fajtája, mely különleges ásványosságú, karakteres borokat eredményez.
 • Irsai Olivér: Frissítő, gyümölcsös fehérborok készülnek belőle, melyek gyorsan fogyaszthatók.

Ezen fajták nem csupán a magyar borok sokszínűségét és karakterét képviselik, hanem a természeti adottságaink és a hagyományos borászati technikák ötvözését is. A szőlő és a belőle készülő bor tehát nem csak élményt és egészséget, hanem egy gazdag kulturális hagyományt is hordoz Magyarországon.

Kulináris Hasznosítás

A szőlőt sokféleképpen lehet felhasználni a konyhában. Frissen, salátákban, desszertekben vagy éppen sütve, grillezve. A bor, a lé, az ecet és a mazsola mind a szőlőnek köszönhetőek, és ezek az ételek és italok nélkülözhetetlenek a konyhában.

Szőlős Csirkesaláta

Hozzávalók:

 • 2 db csirkemellfilé, főve és kockára vágva
 • 200 g szőlő, felezve (lehet vegyesen is: piros és zöld)
 • 100 g dió, durvára törve
 • 2 szál újhagyma, finomra vágva
 • 1 nagy alma, meghámozva és kockára vágva
 • 150 ml majonéz vagy joghurt (a könnyebb változatért)
 • 1 evőkanál méz
 • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
 • 1 evőkanál citromlé

Elkészítés:

 1. Egy nagy tálban keverjük össze a csirke kockákat, a szőlőt, a diót, az újhagymát és az almát.
 2. Egy kisebb tálban keverjük össze a majonézt (vagy joghurtot) a mézzel, citromlével, sóval és borssal. Kóstoljuk meg, és ízesítsük ízlés szerint.
 3. Öntsük a mártást a csirke- és gyümölcskeverékre, és óvatosan keverjük össze, hogy minden jól elkeveredjen.
 4. Fedjük le és hűtsük le a hűtőben legalább egy órán keresztül.
 5. Tálaljuk hidegen, friss zöldsalátával vagy pirítóssal.

Kultúra és Tradíció: Villányi borvidék

A szőlő és a bor az emberi kultúra és a vallás számos aspektusához kapcsolódik. A keresztény hagyományokban a bor a közösség, a megújulás és a Krisztus vérének szimbóluma. A szőlőskertek pedig a gondoskodás, a türelem és a természet csodájának képviselői.

A Villányi borvidék, amely Magyarország déli részén terül el, kiváló példa a szőlő és a bor kultúrájának mélyreható gyökereire. Villány az ország egyik legnaposabb és legmelegebb borvidéke, ideális a vörösszőlő-fajták számára. A terület híres borai közé tartozik a Cabernet Franc, a Merlot és a helyi Kékfrankos. A Villányi borvidék nem csak a finom borokról ismert, hanem a hagyományos pincékről, a boros rendezvényekről és a régió gazdag kulturális örökségéről is.

A szőlő nem csak egy gyümölcs. Ez a természetes kincs kívánatos ízével, egészségügyi előnyeivel és kulturális jelentőségével valóban az emberiség egyik legnagyobb kincsévé vált. Legyen szó a pincében érlelődő finom borról, egy nyári pikniken elfogyasztott friss fürtökről vagy egy egyszerű, otthon készített szőlőlevél töltelékről, a szőlő mindig helyet foglal szívünkben és életünkben. Villány és környéke pedig tökéletes helyszínnek bizonyul, ahol ezt az élményt minden érzékünkkel megtapasztalhatjuk.

Ha szükséged van különleges alkalmakra borokra, akkor a híres magyar borvidékekről származó borkülönlegességekből minden alkalomra találsz megfelelő bort, akár családi összejövetelre választasz italt, akár szülinapi ajándékot keresel. Különlegességként már gyümölcsborok is elérhetőek üzletünkben!

Figyelj a tudatos alkoholfogyasztásra és SOHA ne vezess ittasan!