A rágógumi rejtélye: Mi áll a buborék mögött?

Picture of Trafikpontok
Trafikpontok

Sokunk számára ismerős: a rágógumi. De vajon honnan származik és hogyan alakult ki ez a finom kis nassolnivaló? Gyere, utazzunk vissza az időben!

Az ősi idők rágcsálói

Mielőtt a modern rágógumik megjelentek volna, az emberek már évezredek óta rágcsáltak természetes anyagokat. Az ősi görögök például a masticfa kérgéből készült gyantát rágcsálták, melynek kellemes íze és frissítő hatása volt. Az amerikai őslakosok pedig a cukorjuhar kérgéből készült szapot rágogatták.

A modern rágógumi születése

A 19. század közepén az Egyesült Államokban kezdtek el kísérletezni különböző anyagokkal a tökéletes rágógumi érdekében. Thomas Adams, egy feltaláló, megpróbálta a chicle-t, egy mexikói fa kérgéből származó természetes gumit, különböző termékek gyártására használni. Amikor rájött, hogy ez nem működik, egy új ötlettel állt elő: mi lenne, ha rágógumit készítene belőle? És így született meg az első modern rágógumi!

Az ízesített rágógumi kora

A chicle alapú rágógumik hamar népszerűvé váltak, de az emberek hamar unni kezdték a természetes ízét. Ekkor jött az ötlet: mi lenne, ha ízesítenék őket? A mentol és a fahéj voltak az első ízek, amelyeket kipróbáltak, és a siker nem maradt el. A 20. századra már számtalan ízben kaphatóak voltak a rágógumik, a frissítő mentoltól a gyümölcsös ízekig.

Az alábbiak a legelterjedtebb ízek:

  • Hubba bubba
  • Rózsaszín orbit
  • Turbórágó
  • Dinnyealakú, ízű rágó
  • Juicy Fruit – A Wrigley Company által készített rágógumi egyik legnépszerűbb íze.
  • Masticha rágógumi – A Masticha rágógumi hatásfoka jóval széleskörűbb mint csupán a finom íz illetve a friss lehelet biztosítása.
  • Mentol és eukaliptusz ízű rágógumi – Airwaves márkájú rágógumi.
  • Mentás ízek – A legnépszerűbb rágógumi ízek közé tartozik, főként a lehelet felfrissítésére használják.

A buborékfújás művészete

Az 1920-as években a világ számos részén új divathullám söpört végig: a buborékfújás. Ebben az évtizedben a rágógumi gyártók ráébredtek arra, hogy a fogyasztók nem csak az ízekért és a frissítő élményért vásárolnak rágógumit, hanem azért is, hogy szórakoztassák magukat. A buborékfújás művészete gyorsan elterjedt, és a gyártók újraformálták termékeiket, hogy a gumik rugalmasabbak és vastagabbak legyenek, így könnyebb legyen vele nagy buborékokat fújni.

A buborékfújás népszerűsége az évtized végére olyan mértékűvé vált, hogy a rágógumi gyártók különféle versenyeket és promóciókat szerveztek, ahol a legnagyobb buborék fújóját díjazták. A buborékfújás kultúrája mélyen beépült a társadalomba, és azóta is népszerű maradt, mint a rágógumi egyik legkedveltebb mellékhatása.

Ezért rágózunk:

A rágógumi hosszú utat tett meg az ősi időktől napjainkig. Ma már számtalan ízben és formában kapható, és nem csak ízletes csemegeként, hanem szájfrissítőként és szórakoztató játékként is szolgál. Legközelebb, amikor egy darab rágógumit veszel a szádba, gondolj arra, hogy milyen hosszú története van ennek a kis gumidarabnak!

Ha rágóznál gyere be valamelyik Trafikpontba!